Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Vaše mjesto za susret sa Bihorom
 
HomeHome  TražiTraži  RegistracijaRegistracija  Login  

 

 Bihorci čekaju Đukanovića da im ostvari san

Go down 
AutorPoruka
Admin
Admin
Admin


Broj komentara : 80
Join date : 2009-05-24

Bihorci čekaju Đukanovića da im ostvari san Empty
KomentarNaslov komentara: Bihorci čekaju Đukanovića da im ostvari san   Bihorci čekaju Đukanovića da im ostvari san EmptySun Nov 08, 2009 8:38 pm

Čekaju Đukanovića da im ostvari san


PETNJIČANI NE GUBE NADU DA ĆE VRATITI STATUS OPŠTINE


Podgorica – Mještani sedam mjesnih zajednica sa područja Bihora u beranskoj opštini ne gube nadu da će Petnjica ubrzo, nakon 52 godine, vratiti status opštine.
Odradili su sve što je do njih - prikupili potpise, napravili stručni elaborat o ekonomskoj samoodrživosti buduće opštine, dali primjedbe na Nacrt zakona o teritorijalnoj organizaciji države i od predsjednika države Filipa Vujanovića i Skupštine Ranka Krivokapića dobili obećanja da će sve biti u redu.
Sada, kažu, čekaju najvažnije – da ih u kabinet pozove i posluša premijer Milo Đukanović...
Iako se ta priča o Petnjici \\\"vrti\\\" godinama, stanovnici tog kraja tvrde kako ne vjeruju da se završni čin sa vraćanjem opštine prolongira zbog političke pozadine. Brojke kažu da bi DPS i SDP u Beranama bili u manjini ako bi se Petnjica izdvojila jer upravo glasači u 16 naselja u Petnjici vladajućoj koaliciji donose premoć na nivou Berana.

U petnjičkoj oblasti je 6,060 upisanih birača. Na prošlim izborima je glasalo ukupno 3,160 Petnjičana, a vladajuće stranke osvojile su 2,717 glasova. Bez tih glasova SNP i ostale opozicione stranke bile bi dominantne u Beranama.

Ipak, stanovnici Petnjice smatraju da nema govora o tezi da su u novom nacrtu Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore namjerno postavljeni strogi uslovi za osnivanje novih opština jer, navodno, to politički ne odgovara koaliciji Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije.
“Nema govora o toj priči. Dali smo sugestije na Nacrt i dobili garancije da će našim zahtjevima biti udovoljeno... Premijer je lijepo rekao da budemo mudri, da skupimo sve što treba. Sve smo uradili, poslali smo zahtjev i čekamo da nas primi... Dobili smo čvrsta obećanja da će se udovoljiti našim zahtjevima”, rekao je predsjednik Odbora za vraćanje statusa opštine Petnjica Muslija Kalić.
Ako bi se zadržale sadašnje odredbe iz Nacrta zakona, uslovi za dobijanje opštine podrazumijevaju fiskalni kapacitet tog područja, sposobnosti da se obezbjedi pružanje osnovnih komunalnih usluga i “potreba da se obezbijedi geografski i prostorno zaokružena cjelina”.
Iako je postupak veoma složen (podnošenje inicijative sa studijom o opravdanosti, razmatranje inicijative od strane SO, održavanje referenduma...) posljednju riječ, prema tom tekstu, ipak daje Vlada, odnosno većina u državnom parlamentu.

“Imamo čvrsta obećanja od čelnika i lokalne samouprave i državne vlasti da Petnjica i po broju stanovnika i po teritoriji zaslužuje da joj se vrati status opštine... Tekst Nacrta će se sigurno mijenjati, jer ako ostanu ovakvi uslovi, gotovo da ne postoji mogućnost da se osnuje ijedna nova opština u Crnoj Gori”, dodao je Kalić.
Poslanici DPS-a još 2005. godine odbili su u Skupštini Crne Gore da podrže peticiju da Petnjica dobije opštinu.
Tadašnji ministar pravde, a sadašnji potpredsjednik parlamenta pozvao je Petnjičane na strpljenje dok se, kako je tada kazao, za par mjeseci ne usvoji zakon o teritorijalnoj organizaciji.
Gotovo pet godina poslije toga, zakon još nije usvojen, a u Nacrtu su odredbe koje Petnjičanima ne ostavljaju nadu da će se ta priča završiti povoljno po njih.
I šef kluba odbornika Socijaldemokratske partije (SDP) u beranskom parlamentu Arslan Korać smatra da su uslovi u Nacrtu zakona veoma rigorozni.
On je ocijenio da je vrijeme da Petnjica, nakon toliko godina, dobije status opštine i objasnio da to pitanje mještani ne potežu iz hira, već da bi u njoj stvorili bolje ekonomske uslove za život.
“Zakon je zaista rigorozan, zato smo, tokom javne rasprave, dali neke sugestije... Konkretno, protiv smo odredbi koje govore da opština koja se \\\'otcjepljuje\\\' mora imati budžet kao i matična opština. To je nemoguće”, rekao je on.
On je podsjetio da je beranski parlament usvojio preporuku, prema kojoj se odbornici slažu da bi Petnjica trebalo da bude opština, a Berane da dobiju status grada.
“Živimo u nadi da će nam dati nešto više od statusa mjesne zajednice”, kazao je Korać.
Petnjička opština ukinuta je 1957. godine. Po površini veća je od Budve i Tivta, a po broju stanovnika od Andrijevice, Žabljaka, Plužina i Šavnika...

SNP: Vlast kalkuliše

Poslanik Socijalističke narodne partije Neven Gošović kazao je da vlast vjerovatno nije zanemarila činjenicu da bi izgubila većinu u Beranama, ukoliko bi Petnjica dobila opštinu.
On je konstatovao da su Nacrtom utvrđeni prilično strogi kriterijumi za osnivanje novih opština.
“Ti kriterijumi, naravno, treba da postoje, ali isto tako je i činjenica da je Vladi i skupštinskoj većini ostavljena odlučujuća uloga u kompletnom postupku... Referendum, predviđen u Nacrtu, ima konsultativni karakter, nije obavezujući i ukupna procedura ostavlja Vladi da donese konačnu odluku po tom pitanju”, rekao je on.
Gošović je istakao da je aktuelna vlast i prilikom prolongiranja ustavnog zakona pokazala da su joj na prvom mjestu izbori, a ne zakoni i Ustav.
“Zato je zaista više nego realno procijeniti da će još manji respekt imati prema jednom pojedinačnom zakonu, kao što je zakon o teritorijalnoj organizaciji. Odnosno, da će u postupku ocjene ispunjenosti kriterijuma za dobijanje statusa opštine, vlast i te kako cijeniti činjenicu da bi se osnivanjem nove opštine stvorile pretpostavke koje bi imale za rezultat gubljenje aktuelne vlasti u takozvanoj osnovnoj opštini”, objasnio je on.

Rastoder: Potreban je domaćin

Potpredsjednik SDP-a i Skupštine Rifat Rastoder smatra da u slučaju Petnjice nijesu problem političke i izborne kalkulacije, već, kako je kazao, u našem sporom suočavanju sa novom realnošću, potrebama i izazovima.
On je ponovio da odredbe u nacrtu zakona nijesu dobre, ocjenjujući da se radi o prevaziđenom sistemu koji “ne postoji nigdje u Evropi”.
“Recimo, neprirodno je da Nikšić teritorijalno bude i dalje bude najveća opština u Evropi”, kazao je Rastoder.
Podsjetio je da je SDP i ranije u Skupštini glasala za inicijativu, objašnjavajući da se ne radi o hiru, već o opravdanom, racionalnom predlogu.
“To je potreba oko 10,000 stanovnika koji žive na tom području, da na bolji način iskoriste potencijale i da, jednostavno, postoji domaćin na tom području”, rekao je on. Rastoder je rekao da zakon nije uobličen do kraja i da se na tekst može intervenisati sve do usvajanja...
“Ali, pitanje Petnjice zaista može biti uvršteno u zakon, jer je to jedini zvanično procesuirani zahtjev, sa svim odgovarajućim formalno pravnim uslovima, koji je evo već pet godina procesuiran prema Skupštini. Dakle, taj zahtjev se može riješiti u sklopu novog zakona, bez uslova”, dodao je on.

Dragi Bihorci šta kažete na ovu temu?
Ovdje možete postaviti vaše komentare. study
Na vrh Go down
https://bihor.forumbo.net
Admin
Admin
Admin


Broj komentara : 80
Join date : 2009-05-24

Bihorci čekaju Đukanovića da im ostvari san Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Bihorci čekaju Đukanovića da im ostvari san   Bihorci čekaju Đukanovića da im ostvari san EmptyMon Nov 09, 2009 12:30 pm

NIŠTA BEZ OSTAVKI

Petnjičani još uvijek ne gube nadu o opštini.
Čekaju taj trenutak kao ozebli sunce.
U slučaju da se to ne desi, a naši predstavnici u crnogorskoj vlasti ne podnesu ostavke, smatraćemo da se nijesu ni borili.

Imamo loša dosadašnja iskustva, kada nas je puno šta zaobilazilo, a naši predstavnici u vlasti i dalje ostajali u udobnim foteljama
a nama govorili da se nije moglo više.
Ako nije moglo više zašto, u znak protesta, nijesu podnosili ostavke.
Takve priče više ne priznajemo.
U slučaju da Petnjica ne bude opština sve ćemo redom ljude iz našeg kraja (iz vlasti)
staviti na stub srama, po imenu obavijestiti javnost i sve internete forume.
Normalno i istorija će se o njima pozabaviti, sada i mi mladi znamo da pišemo i razmišljamo svojom glavom.

R.Harun
Ovako je govorio 17.Marta.2008.god. Predsjednik Filip Vujanović citat iz Pobjede


PETNjICA:TRIBINA PREDSJEDNIČOG KANDIDATA FILIPA VUJANOVIĆA


Podsjećajući i na činjenicu da je u Petnjicu i Bihor ulagano i u prethodnim godinama Vujanović je najavio i ličnu podršku sa pozicije šefa države, planovima koji će omogućiti povratak mnogih Petnjičana na svoja ognjišta, u budućoj opštini koja će imati sve sadržaje za udoban život, a samim tim omogućiti ostanak mladih i obrazovanih ljudi.
Pogledajte gore navedeni datum, jel se od tada pa do danas išta desilo u Petnjici?
Dali smo dosad imali ličnu podršku da Petnjica zaživi kao opština?
Koje su to investicije pokrenute u Petnjici do sada da se zaposle Bihorci?
Koliko se Bihoraca povratilo u Bihor ili Petnjicu na svoja ognjišta, (čak se još više odselilo)?
Kakvu perspektivu vide mladi i obrazovani ljudi u Petnjicu?
Šta je do sad urađeno da Bihorci imaju udoban život? (Osim onu netknutu prirodu koja im je od boga data).


Ja bih lično zamolio vladajuću vlast da odgovori javno na ova pitanja.
Jedini opstanak Bihorcima je da Petnjica dobije status opštine, pa da se sami uhvatimo u koštac sa problemima koji vladaju ovim krajevima. Ostala je stara poslovica, (Tuđa ruka svrab ne češe) dali upšte nekog intersuje dali se Petnjica ili u cjelini Bihor razvijao u zadnjih 50.god. A nije kriva samo vlast imamo i mi naših Bihoraca koji su na vlast i koji koče svojim pozicijama razvoj ovog kraja a mi smo sami za njih glasali.


T.Muratović
Na vrh Go down
https://bihor.forumbo.net
 
Bihorci čekaju Đukanovića da im ostvari san
Na vrh 
Stranica 1/1
 Similar topics
-
» Ko su ti Bihorci
» I Bihorci su dio Crnogorskog naroda!
» Bihorci u dijaspori trebaju uzeti stvar u svoje ruke

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
 :: Bihor u srcu-
Idi na: