Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Vaše mjesto za susret sa Bihorom
 
HomeHome  TražiTraži  RegistracijaRegistracija  Login  

 

 Zašto je Petnjica morala odumrijeti

Go down 
AutorPoruka
Admin
Admin
Admin


Broj komentara : 80
Join date : 2009-05-24

Zašto je Petnjica morala odumrijeti Empty
KomentarNaslov komentara: Zašto je Petnjica morala odumrijeti   Zašto je Petnjica morala odumrijeti EmptySat Dec 04, 2010 11:46 am

U istoriji bihorskog naroda, prepunoj nesretnih i tragičnih epizoda kao posljedice vlastite gluposti, zabluda i krivnje, dvije su najmračnije stvari i one će kako u opštoj istoriji tako i u kolektivnom sjećanju ovoga naroda ostati zapamćene po nepravdi koji su pripadnici ovoga naroda pretrpjeli. Prva nepravda se dogodila 1957.god kada nam je oduzeta opština Petnjica, a druga, po svojim posljedicama dvadesetak godina živimo strašno u zabludi da nam vrate ono što je naše (opština Petnjica).

Valja to činiti opet, pogotovo zato što se u kontekstu sadašnjeg zahtjeva bihorskih političara za opštinom Petnjica, ponovno pokušavati oživjeti ta ideja, ako ne baš posve ista, a ona je u tom istom duhu. Ideja o ponovnom oživljavanju opštine Petnjica kreće kao i onda i ondje je najsrdačnije pozdravljena, a na nju kao i onda opet nasjedaju politički neosviješćeni i zapušteni bihorski političari. Pri tome, Petnjica nije mrska ni predstavnicima Crnogorske vlasti, za koju se neki od njih čude „Zašto je Petnjica morala odumrijeti.“

Samim tim treba još jedanput podsjetiti, za one koji brzo zaboravljaju istoriju, bez želje za suočavanjem s vlastitim zlom i bez imalo stida prema Petnjici vratiti dostojanstvo u čemu je i u jednom i drugom slučaju velikim dijelom i uspjelo. U bihorskom je interesu da se taj problem riješi na normalan politički način, na način kako je bila već tada riješena opština. Pri tome bi mogao ostati dio 'Bihora' gdje bi Bošnjaci ostvarili svoja prava koja su him zakonom i ustavom zagarantovana. Time bi ujedno nestalo migracionog kretanja ovog kraja.

Treba li uvijek iznova ponavljati...

Kada današnji bihorski političari u Bihoru, s rijetkim izuzecima, glamurozno i u punoj odanosti, diveći se svojim potezima i šalju tople pozdrave (biće Petnjica opština???), a zatim nitko od političkih predstavnika Bihora, ne reagira, samo je dodatna potvrda da bihorski narod živi u kolektivnoj zaslijepljenosti, suspendiranog razuma i bez ikakve moralne i političke odgovornosti.

U trenutku kad na ovim prostorima jača svijest, politička odgovornosti postaje intezivnija, nositelji novog bihorskog projekta vratiti status opštini Petnjica, ustvari je dio zamisli da na ovaj način možda i ponajbolje oslikava stanje u bihorskom narodu, koji nije spreman da se suoči s vlastitim zabludama, lutanjima.

Tragedija je tim veća što, naši političari ne uviđaju kakav se poguban scenarij krije iza politike prema Bihoru, koja konstantno prezire bihorce. Oni ne uviđaju, ili se samo prave da ne uviđaju, kako je to nastavak politike, doduše s nešto profinjenijim metodama ali s jednako katastrofalnim posljedicama, koja je, naravno, i ovaj put kao i onda, svesrdno potpomognuta od samih nas, jer se savršeno uklapa u povećanu migraciju stanovništva Bihora.

Ako ne jedini, a onda svakako najpogubniji cilj koji se želi postići jest: definitivno ostaviti na cjedilu bihorske Bošnjake, prepustiti ih njihovom daljnjem i konačnom nestajanju te tako dovršiti projekt toga dijela vlastitog naroda. I u tome će politika, dugoročno gledano, po svemu sudeći i uspjeti, pogotovo ako bihorski Bošnjaci, koji su već nekoliko puta izigrani, konačno ne uvide perfidne namjere i obećanja.

Odgovornost za opštinu Petnjica snose dijelom i njezini građani, koji nikad nijesu osudila niti se usprotivila takvoj politici..

Nakon svega što se u proteklih dvadeset godina s bihorcima dogodilo – izdani, prognani sa svojih ognjišta, posvađani sa samima sobom, nebitni i u očima vladajuće strukture – jasno je da jedino sami sebi možemo pomoći. Prvi korak koji treba što prije učiniti, ako je preostalo imalo pameti i samopoštovanja, jest ujediniti bihorce totalni prekid sa sadašnjom vladajućom strukturom u CG, ponajprije s onim bihorskim političarima koji ju podržavaju, te stvaranje vlastite političke strategije i borba za prava Bošnjaka u mjestima kojima žive. Sve drugo je nepovratni put u politički i biološki nestanak. A to im režiseri nove vladajuće elite tako podlo i zlurado spremaju.

Tufo Muratović
Na vrh Go down
https://bihor.forumbo.net
 
Zašto je Petnjica morala odumrijeti
Na vrh 
Stranica 1/1
 Similar topics
-
» OPŠTINA ZAŠTO NE?!
» Petnjica, s ljubavlju
» Cilj Petnjica opština
» PITANjE OPŠTINE PETNjICA VISI U VAZDUHU
» Petnjica je nekada bila ponosna malena opština

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
 :: Politika-
Idi na: