Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Vaše mjesto za susret sa Bihorom
 
HomeHome  TražiTraži  RegistracijaRegistracija  Login  

 

 Bihor bez „OPŠTINE PETNJICA“ je isto kao čovjek bez svog porijkla

Go down 
AutorPoruka
Admin
Admin
Admin


Broj komentara : 80
Join date : 2009-05-24

Bihor bez „OPŠTINE PETNJICA“ je isto kao čovjek bez svog porijkla Empty
KomentarNaslov komentara: Bihor bez „OPŠTINE PETNJICA“ je isto kao čovjek bez svog porijkla   Bihor bez „OPŠTINE PETNJICA“ je isto kao čovjek bez svog porijkla EmptyFri Dec 24, 2010 6:13 pm

Burna su vremena koja proživljavamo. Da ne bi bilo zabune, mislim na bošnjake u Bihoru. Ne treba se libiti pa ovo reći. Ne trebamo puno brinuti o DPS-u i SPD-u, oni će se ionako sami pobrinuti za sebe. Čak što više, često su se znali brinuti i o nama, a bez nas biti će im kudikamo lakše.

Dakle, svoje snage trebamo koncentrisati na nas same. Bilo da smo zbijeni u par mjesnih zajednica (pošto nemamo svoju opštinu) na sjeveru Crne Gore ili da smo raštrkani po Zapadu kao zvijezde nebeske imamo isti horoskop. Utoreni smo u državu CG čiji integritet štite moćni ljudi kojima ne pada na pamet udovoljavati nečijim interesima, a da pri tome štete svojoj koristi. I to je valjda jasno, pa i oko toga ne treba previše razglabati. No nije na odmet spomenuti, jer u ovoj CG, kakva je takva je, ima onih koji ne znaju koliko je od usta do nosa. Ili kako naš narod kaže: ili se prave ludi il' im čarape smrde.

Koncentraciju misli oko opštine Petnjica prije svega treba usmjeriti na Bošnjake iz Bihora. Morali bi se složiti u jednome, da smo Bošnjaci i da živimo zajedno u Bihoru. Za razliku od drugih naroda koji negiraju nas bošnjake i po njima ne postoje šansa da vratimo status opštine Petnjica nego da postoje samo jedna ideja koja se nemože ostvariti. Ma koliko velika bila ova ideja za nas Bihorce o opštini Petnjica, ona je od strane vlasti omalovažavana. Kao što vam je poznato par puta vlast u CG odbijaju status vraćanja „OPŠTINE PETNJICA“ po raznim tačkama zakona a koji su napravljeni samo za nas Bihorce.

Ovakvu tezu teško ju je razumjeti, jer onaj koji se rodio u Bihoru i Crnoj Gori. Koji je odrastao u Bihoru i Crnoj Gori. Stekao famoliju. Koji osim familije u ovoj državi treba da stekne i pravo na opštinu Petnjica i da se podjednako razvijamo kao i drugi narodi ili druge opštine u Crnoj Gori. Ili je ovo tema za neku drugu priču i priliku ili neke druge izbore. Ipak, ako postoji zakon Petnjica je postigla uslov da joj se vrati ono sto je i nezakonito oduzeto „OPŠTINA“ onda je red na nas bihorce da još jače podržavamo ovu ideju i da moramo prihvatiti ovu relnost u kojoj živimo i da volimo ove naše gudure kao i našu Crnu Goru.

Ne treba sumnjati da bi više od polovine bihoraca koji žive negdje u inostranstvu željela se vratit na svoja ognjišta koja su napuštena. Potrebni su him uslovi a kojih nažalost nema. Ulagali bi u svoju Petnjicu, tekođe uslova nema.Upravo je ta sama riječ „OPŠTINA“ kamen spoticanja ovog kraja.
U ovoj situacija oko „OPŠTINE PETNJICA“ naš stav je jasna, mi koji smo rođeni u Bihoru imamo jedan rodni kraj a on je Bihor. A, Bihor bez „OPŠTINE PETNJICA“ je isto kao čovjek bez svog porijkla..

Neko zazire od opštine Petnjice, ove i ovakve etničko kulturne mozaične bihorske sredine, neko je doživljava upitnom, a neko nepodnošljivom. Za nekoga je ipak Petnjica zanimljiva i privlačna – pravo bogatstvo. Za nas bihorce ova sredina je izazov i prigoda da se susrećemo, radimo, živimo zajedno s ljubavlju. Za bihorce rodna gruda je koju su parđedovi znojem i krvlju zalijevali tih čitavih godina i što su nam ostavili amanet, živote, zadatake i obveze. Kuda god da pođemo, da volimo svoju rodnu grudu i da na njoj njegujemo i dalje razvijamo baštinu, vjeru, kulturu i običaje, makar to ponekad bilo opasno i teško, prema svemu tome neka ovo bude prepoznatljivo i među drugima.

Tufo Muratović
Bihor bez „OPŠTINE PETNJICA“ je isto kao čovjek bez svog porijkla Opstin10
Na vrh Go down
https://bihor.forumbo.net
 
Bihor bez „OPŠTINE PETNJICA“ je isto kao čovjek bez svog porijkla
Na vrh 
Stranica 1/1
 Similar topics
-
» PITANjE OPŠTINE PETNjICA VISI U VAZDUHU
» BIHOR I POLITIKA
» Bihor 2009
» Petnjica, s ljubavlju
» Bihor je izvor pitke vode

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
 :: Bihor u srcu-
Idi na: