Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Vaše mjesto za susret sa Bihorom
 
HomeHome  TražiTraži  RegistracijaRegistracija  Login  

 

 Ćamil Sijarić

Go down 
AutorPoruka
ajkuna
Moderator
ajkuna


Broj komentara : 89
Join date : 2009-05-24

Ćamil Sijarić Empty
KomentarNaslov komentara: Ćamil Sijarić   Ćamil Sijarić EmptySun Dec 27, 2009 7:31 pm

Piše: Zumber Muratović

OBILJEŽENO DVADEST GODINA OD SMRTI
ISTAKNUTOG BOSANSKOHERCEGOVAČKOG, SANDŽAČKOG I CRNOGORSKOG KNJIŽEVNIKA ĆAMILA SIJARIĆA

Dana 19.12.20009.godine Udruženje Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka sa sjedištem u Sarajevu obilježila 20 godina od smrti Ćamila Sijarića


Obilježavajući 20. godišnjicu od smrti pripovjedača i pjesnika Ćamila Sijarića, Udruženje Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka u Bošnjačkom institutu u Sarajevu prisjetilo se ovog velikog književnika iz Bihora,. Na skupu su govorili književnici Faruk Dizdarević, Marko Vešović i Safet Sijarić. Na taj način su pokazali da vrijeme ni ljudska prolaznost ne mogu izbrisati djela koja je iza sebe ostavio ovaj veliki književnik. Bez sumnje Ćamil Sijarić je jedan od najvećih pripovjedača na Balkanu.

Ćamil Sijarić rođen je 1913. godine u Bihoru u selu Šipovice kod Bijelog Polja. Osnovnu školu završio je u Godijevu, a zatim je pohađao Veliku medresu kralja Aleksandra u Skoplju. Gimnaziju je završio u Vranju, a pravo diplomirao u Beogradu.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata radio je kao sudski službenik u Sarajevu, Mostaru, Bosanskoj Gradišci i Banjoj Luci, a pred kraj rata izašao na partizanski teritorij i bio dopisnik TANJUG-a.

Od 1947. živio je u Sarajevu, gde je do kraja radnoga vijeka radio u literarnoj redakciji Radio Sarajeva.

Već kao gimnazijalac u Skoplju Sijarić se počeo baviti pisanjem pjesama, koje su u knjigama objavljene tek 1988. ("Lirika") i 1990. ("Koliba na nebu").

Njegov raskošni umjetnički dar bio je prvenstveno pripovjedački i na najpotpuniji način se ostvario u mnogobrojnim pričama i romanima s temama iz rodnoga Sandžaka i historije Balkana.

Pojedina djela prevedena su mu na ruski, bugarski, engleski, turski, albanski, poljski, francuski, njemački, estonski i mađarski jezik.

Dobitnik je više književnih nagrada i društvenih priznanja, a bio je redovni član ANUBiH-a i ANU Crne Gore.

Obilježavajući 20. godišnjicu od smrti pripovjedača, romansijera i pjesnika Ćamila Sijarića, delegacija Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo položila je cvijeće na njegovo posljednje počivalište na groblju Bare u Sarajevu

Ppod sumnjivim okolnostima poginuo je u saobraćajnoj nesreći u Sarajevu 1989.godine. Za njim su ostala mnogobrojna djela, a ostao je i ovaj stih:

”Kažu: Kad se umre, tad se ćuti.
Biće to za mene divota,
Jer ću moći da podnesem
Ono zbog čega sam ćutao
Cijelog Života.”

_________________
Bismilla Rahman e Rahim.......Amin
Na vrh Go down
 
Ćamil Sijarić
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
 :: Književnost-
Idi na: