Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Vaše mjesto za susret sa Bihorom
 
HomeHome  TražiTraži  RegistracijaRegistracija  Login  

 

 EKOLOZI BIHORA

Go down 
AutorPoruka
Admin
Admin
Admin


Broj komentara : 80
Join date : 2009-05-24

EKOLOZI BIHORA Empty
KomentarNaslov komentara: EKOLOZI BIHORA   EKOLOZI BIHORA EmptySun May 31, 2009 9:47 am

EKOLOZI BIHORA POZIVAJU INSTITUCIJE SISTEMA DA PETNjICI VRATE 1957. GODINE ODUZET STATUS

Opština posljednja razvojna šansa

BERANE - Ekološko drušyvo "Popča" iz Petnjice uputilo je apel državnim organima i premijeru Milu Đukaniviću da dato obećanje pretoče u djelo i Petnjici povrate status opštine. Kako je istakao predsjednik društva, i jedan od dva živa odbornika iz vremena kada je Petnjica bila opština, Haćim Duraković, ukoliko se obećanje ne ispuni propustiće se i poslednja šansa da se pokrene ekonomski razvoj čitavog kraja i zaustavi izražena migracija stanovništva.
- Nedavno obećanje premijera Đukanovića posebno je obradovalo nas ekologe, jer bi dobijanjem opštine na pravi način svijetu približili prirodne ljepote Bihora u cjelini. Na taj način bi bila ispravljena jedna velika istoriska nepravda koja je nanesena petnjičkom kraju. Dobijanjem opštine formiralo bi se i komunalno preduzeće koje bi, između ostalog, radilo na zaštiti životne sredine i boljem održavanju čistoće, jer beransko komunalno preduzeće objektivno to ne može da postigne. Organizovanjem sopstvene lokalne samouprave stvorio bi se prostor da Bihora pretvorimo u svojevrsnu oazu eko turizma, jer za to zaista postoje valjani preduslovi - kazao je Duraković.
On naglašava da Ekološko društvo "Popča" u svojim programima turizam knjiži kao razvijnu šansu, ali da do sada drutvo u cjelini nije ništa preduzelo da se na pravi način valorizuju svi prirodni resursi koji vode u tom pravcu.
- Siti smo raznih obećanja, ali nam je premijer Đukanović ulio neko uvjeravanje da će, ipak, doći do realizacije davno pokrenute inicijative da Petnjica ponovo postane opština. Ako se to desi Bihor može da postane jedna od najprivlačnijih destinacija turizma u čitavom regionu. U protivnom ostaćemo najbogatiji siromasi u čitavoj Crnoj Gori, jer od toliko prirodnog bogatstva trenutno nemamo nikakve koristi. Takvom stanju su kumovale sve dosadašnje vlasti koje nijesu na pravi način znale, ili nijesu htjele, da sagledaju sveukupnu situaciju i razvojne šanse Petnjice i njene okoline - navodi Duraković, dodajući da samo vraćanje statusa opštine mođe da inicira veliki broj ljudi iz dijaspore da svoj kapital ulože u razvojne projekte, a naročitio one koji se tiču turizma, i promijene sadašnju, dosta tešku, ekonomsku i socijalnu sliku Bihora.

Više ih u inostranstvu nego u Petnjici

Sa sjetom se Duraković prisjeća vremena kada je Petnjici 1957. godine ukinut status opštine koji je dobila još 1912. godine, smatrajući to istoriskom nepravdom koja je ostavila dalekosežne negativne posljedice po čitav Bihor.
- Bio sam odbornik 1957. godine kada je Petnjici oduzeta opština. Mislim da za tako nešto nije kriv tadašnji društvaeni poredak kao oblik vladavine već lokalni moćnici koji su uticali da se to desi. Ti moćnici su učinili da planirani auto put ne prođe kroz Bihor čime je zaustavljen privredni zamajac Petnjice. Sa druge strane pristupilo se nemilosrdnoj sječi šume za potrebe tadašnje fabrike Celuloze i papira što za posledicu ima devastirane prostore kojima je potreban neki duži oporavak. Kasnije je ta fabrika zatvorena, kao i mnoge druge, što je još više usložilo cjelokupnu situaciju i ubrzalo migracione procese tako da danas više Petnjičana ima u inostranstvu nego što je ostalo da živi u njoj - podvukao je Duraković.
Na vrh Go down
https://bihor.forumbo.net
 
EKOLOZI BIHORA
Na vrh 
Stranica 1/1
 Similar topics
-
» Slike nasih krajeva
» Roman " VEREM" životni mozaik Bihora

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
 :: Vijesti/Novosti-
Idi na: