Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Vaše mjesto za susret sa Bihorom
 
HomeHome  TražiTraži  RegistracijaRegistracija  Login  

 

 Jedinstvena smotra multikulturalizma

Go down 
AutorPoruka
Admin
Admin
Admin


Broj komentara : 80
Join date : 2009-05-24

Jedinstvena smotra multikulturalizma Empty
KomentarNaslov komentara: Jedinstvena smotra multikulturalizma   Jedinstvena smotra multikulturalizma EmptySun May 31, 2009 7:55 am

Jedinstvena smotra multikulturalizma


Na nedavno završenom, 26. po redu Festivalu kulture u Luksemburgu, izmeðu stotinak zemalja koje su se predstavile u toku trodnevnog trajanja najznaèajnije manifestacije tog tipa u Evropi, predstavila se i Crna Gora.Ministar za emigraciju u Vladi Luksemburga gosp. Nicolas Šmit posjetio je crnogorski štand i odao priznanje organizatorima na izvanrednoj promociji vrijednosti svoje zemlje. Promovisana su djela izdavaèke kuće "Almanah" iz Podgorice, koja je u Evropi prepoznata kao najreferetniji promotor multikulture na ovim prostorima. U okviru festivala održano je niz tribina i okruglih stolova na kojima su pored brojnih gostiju uèestvovali predstavnici "Almanaha" prof. dr Šerbo Rastoder i akademik Zuvdija Hoyić, koji su odgovarali na pitanja publike o aktuelnoj situaciji Crnoj Gori. Akcentovana je ideja da Crna Gora i njena dijaspora artikulišu zajednièke interese.

Predstavljen je roman Faiza Softića na francuskom jeziku "Sous le mont Kun" (Pod Kun planinom) koji je bio jedan od najprodavanijih prevedenih knjiga i djelo Safeta Sijarića. Knjige ovih autora, na crnogorskom štandu, rasprodane su od prvoga dana. KUD "Bihor" iz Petnjice u nekoliko nastupa briljantno je izveo splet igara iz Crne Gore,

Sumirajući utiske sa ovogodišnjeg festivala, biva jasno da su desetak hiljada graðana sa podruèja Crne Gore koji žive i rade u trenutno najbogatijoj zemlji na svijetu, bili su ponosni na svoju zemlju i porijeklo.

Nastup predstavnika Crne Gore na Festivalu kulture u Luksemburgu svesrdno je pomogla asocijacija "Prijateljstvo Luksemburg - Crna Gora" koji godinama djeluje u Luksemburgu i na svim poljima pomaže svoju domovinu.
Na vrh Go down
https://bihor.forumbo.net
 
Jedinstvena smotra multikulturalizma
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
 :: Dijaspora-
Idi na: