Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Vaše mjesto za susret sa Bihorom
 
HomeHome  TražiTraži  RegistracijaRegistracija  Login  

 

 BiH je ponovo na listi prioriteta američke spoljne politike

Go down 
AutorPoruka
Admin
Admin
Admin


Broj komentara : 80
Join date : 2009-05-24

BiH je ponovo na listi prioriteta američke spoljne politike Empty
KomentarNaslov komentara: BiH je ponovo na listi prioriteta američke spoljne politike   BiH je ponovo na listi prioriteta američke spoljne politike EmptyFri May 29, 2009 6:29 am

U Predstavničkom domu američkog Kongresa 12. maja usvojena je rezolucija o Bosni i Hercegovini kojom se ponovo ističe neophodnost ustavnih reformi u BiH i važnost nastavka partnerstva Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije kada je u pitanju Bosna i Hercegovina.

O toj rezoluciji, nedavnoj posjeti potpredsjednika SAD Joe Bidena i novom smjeru američke vanjske politike prema Zapadnom Balkanu, za Glas Amerike govorio je kogresmen Russ Carnahan, jedan od kosponzora rezolucije i kopredsjedatelj kluba prijatelja BiH u američkom Kongresu. Iz razgovora sa gospodinom Carnahanom za ovu priliku izdvojili smo slijedeće:

Glas Amerike: Da li mislite da se Bosna i Hercegovina vratila na listu prioriteta američke spoljne politike nakon što je, po mišljenjima mnogih analitičara, bila zapostavjena u posljednjih sedam, osam godina?

Carnahan: Svakako. Kada je državni sekretar, gospođa Clinton, nedavno došla i razgovarala sa članovima našeg komiteta, komiteta za vanjske poslove, ja sam napomenuo koliko se cijenio rad administracije bivšeg predsjednika Clintona u regionu. Tom prilikom smo istakli da sada zaista treba naći novo težište kojim će se stanje u BiH dići na slijedeći nivo. Gospođa Clinton se svakako složila i bila je jako zainteresovana da zajedno sa članovima Kongresa krene upravo u tom pravcu.

Glas Amerike: Da li je upravo posjeta potpredsjednika SAD Bidena Sarajevu, Beogradu i Prištini, a pogotovu poruka bosanskim političarima odraz novodonesene rezolucije?

Carnahan: Mislim da zaista postoji konsenzus o važnosti regiona koji je bio zapostavljen u prošloj administraciji usljed naše uloge u Iraku i Afganistanu. Mi sada ulazimo u novu eru vanjske politike sa državnim sekretarom Hillary Clinton, potpredsjednikom Bidenom i predsjednikom Obamom, uključujući i Balkan, kako bi osigurali da i Balkan ima stabilnost i blistavu budućnost. Mi smo mnogo investirali u taj region. To je region bogate kulture i značajnih resursa, ali također i region jakih saveznika, i američkih i evropskih. Mislim da je to veoma važna regija i mislim da njeno priključenje Evropskoj uniji može Uniju učiniti snažnijom, a novim članicama pomoći da uspiju u svom unutranjem razvoju.

Glas Amerike: Da li mislite da je u ovom trenutka prijetnja od islamističkih militanata, koji su utočište našli u Bosni i Hercegovini u nekoliko godina poslije rata, sada manja nego ranije?

Carnahan: Da. Sada ona izgleda minimalna. Mislim da je jedna druga star važna koju potenciramo i ovdje, u našoj zemlji je, osobito kada je Sarajevo u pitanju. To je ta bogata tradicija zajedničkog života pripadnika različitih religija, tradicija koja je uvijek postojala i koja je posljednjih deceniju, dvije izokrenuta sa nekim nacionalistički nastrojenim liderima. Mislim da je za Sjedinjene Države bitno, osobito u odnosima sa muslimanskim svijetom, da surađujemo sa tim umjerenim muslimanskim liderima i vladama da bi zaista učvrstili te veze.

Na kraju razgovora kongresmen Carnahan je rekao se nada da će u Bosni i Hercegovini predstavljati Sjedinjene Države 11. jula, na ceremoniji u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Spreman je, kako je istakao, pružiti punu podršku naporima da se svi odgovorni za zločine počinje u Bosni i Hercegovini tokom rata privedu pravdi
Na vrh Go down
https://bihor.forumbo.net
Admin
Admin
Admin


Broj komentara : 80
Join date : 2009-05-24

BiH je ponovo na listi prioriteta američke spoljne politike Empty
KomentarNaslov komentara: Pauza sa Pasošima   BiH je ponovo na listi prioriteta američke spoljne politike EmptySun May 31, 2009 7:29 am

Po pasoše tek u julu Twisted Evil

IZDAVANJE PUTNIH ISPRAVA SAMO U HITNIM SLUČAJEVIMA
Podgorica – Novi crnogorski pasoš, zbog tehničkih problema, neće se izdavati do početka jula, rečeno je juče „Vijestima“ u Ministarstvu unutrašnjih poslova i javne uprave.
„Isporučilac obrazaca pasoša ne može za sada odgovoriti našim potrebama i zbog toga narednu isporuku obrazaca očekujemo početkom jula. Dok obrasci ne stignu, rok za izdavanje pasoša biće produžen”, kazao je „Vijestima“ pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i javne uprave Osman Subašić.
On je kazao da to ne važi za hitne slučajeve, kao što su putovanja u inostranstvo zbog liječenja, školovanja, zasnivanja radnog odnosa ili drugih opravdanih razloga.
Subašić kaže da dok se stanje početkom jula ne normalizuje, službe MUP-a za izdavanje putnih isprava redovno primaju zahtjeve za izdavanje.
„Prilikom prijema zahtjeva obavještavamo građane da za pasoš mogu doći u prvoj sedmici jula“, kazao je Subašić.
On je rekao da je MUP do sada izdao više od sto hiljada pasoša i da je interesovanje za nove putne isprave bilo iznad očekivanja. Zbog toga se, objasnio je Subašić, mora sačekati nova isporuka obrazaca.
„Rok koji moramo sačekati na novu isporuku je opravdan“, kazao je Subašić i dodao da isporučilac mora organizovati svoj posao jer se ne radi o običnim obrascima.
Izdavanje novih biometrijskih dokumenata počelo je 5. maja prošle godine. Samo tog, prvog dana, MUP–u je podnijeto 970 zahtjeva za izdavanje novih dokumenata.
Za izradu novih identifikacionih dokumenata MUP je angažovao američku kompaniju “Data kard” ugovorom vrijednim 6.736.000 eura. Ta kompanija je instalirala najmoderniji sistem za prikupljanje podataka, personalizaciju identifikacionih dokumenata i skladištenje podataka u jedinstvenu bazu podataka.
Na vrh Go down
https://bihor.forumbo.net
 
BiH je ponovo na listi prioriteta američke spoljne politike
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
 :: Vijesti/Novosti-
Idi na: