Vaše mjesto za susret sa Bihorom
 
HomeHome  TražiTraži  RegistracijaRegistracija  Login  

Share
 

 Bihor bez „OPŠTINE PETNJICA“ je isto kao čovjek bez svog porijkla

Go down 
AutorPoruka
Admin
Admin
Admin

Broj komentara : 80
Join date : 2009-05-24

Bihor bez „OPŠTINE PETNJICA“ je isto kao čovjek bez svog porijkla Empty
KomentarNaslov komentara: Bihor bez „OPŠTINE PETNJICA“ je isto kao čovjek bez svog porijkla   Bihor bez „OPŠTINE PETNJICA“ je isto kao čovjek bez svog porijkla EmptyFri Dec 24, 2010 6:13 pm

Burna su vremena koja proživljavamo. Da ne bi bilo zabune, mislim na bošnjake u Bihoru. Ne treba se libiti pa ovo reći. Ne trebamo puno brinuti o DPS-u i SPD-u, oni će se ionako sami pobrinuti za sebe. Čak što više, često su se znali brinuti i o nama, a bez nas biti će im kudikamo lakše.

Dakle, svoje snage trebamo koncentrisati na nas same. Bilo da smo zbijeni u par mjesnih zajednica (pošto nemamo svoju opštinu) na sjeveru Crne Gore ili da smo raštrkani po Zapadu kao zvijezde nebeske imamo isti horoskop. Utoreni smo u državu CG čiji integritet štite moćni ljudi kojima ne pada na pamet udovoljavati nečijim interesima, a da pri tome štete svojoj koristi. I to je valjda jasno, pa i oko toga ne treba previše razglabati. No nije na odmet spomenuti, jer u ovoj CG, kakva je takva je, ima onih koji ne znaju koliko je od usta do nosa. Ili kako naš narod kaže: ili se prave ludi il' im čarape smrde.

Koncentraciju misli oko opštine Petnjica prije svega treba usmjeriti na Bošnjake iz Bihora. Morali bi se složiti u jednome, da smo Bošnjaci i da živimo zajedno u Bihoru. Za razliku od drugih naroda koji negiraju nas bošnjake i po njima ne postoje šansa da vratimo status opštine Petnjica nego da postoje samo jedna ideja koja se nemože ostvariti. Ma koliko velika bila ova ideja za nas Bihorce o opštini Petnjica, ona je od strane vlasti omalovažavana. Kao što vam je poznato par puta vlast u CG odbijaju status vraćanja „OPŠTINE PETNJICA“ po raznim tačkama zakona a koji su napravljeni samo za nas Bihorce.

Ovakvu tezu teško ju je razumjeti, jer onaj koji se rodio u Bihoru i Crnoj Gori. Koji je odrastao u Bihoru i Crnoj Gori. Stekao famoliju. Koji osim familije u ovoj državi treba da stekne i pravo na opštinu Petnjica i da se podjednako razvijamo kao i drugi narodi ili druge opštine u Crnoj Gori. Ili je ovo tema za neku drugu priču i priliku ili neke druge izbore. Ipak, ako postoji zakon Petnjica je postigla uslov da joj se vrati ono sto je i nezakonito oduzeto „OPŠTINA“ onda je red na nas bihorce da još jače podržavamo ovu ideju i da moramo prihvatiti ovu relnost u kojoj živimo i da volimo ove naše gudure kao i našu Crnu Goru.

Ne treba sumnjati da bi više od polovine bihoraca koji žive negdje u inostranstvu željela se vratit na svoja ognjišta koja su napuštena. Potrebni su him uslovi a kojih nažalost nema. Ulagali bi u svoju Petnjicu, tekođe uslova nema.Upravo je ta sama riječ „OPŠTINA“ kamen spoticanja ovog kraja.
U ovoj situacija oko „OPŠTINE PETNJICA“ naš stav je jasna, mi koji smo rođeni u Bihoru imamo jedan rodni kraj a on je Bihor. A, Bihor bez „OPŠTINE PETNJICA“ je isto kao čovjek bez svog porijkla..

Neko zazire od opštine Petnjice, ove i ovakve etničko kulturne mozaične bihorske sredine, neko je doživljava upitnom, a neko nepodnošljivom. Za nekoga je ipak Petnjica zanimljiva i privlačna – pravo bogatstvo. Za nas bihorce ova sredina je izazov i prigoda da se susrećemo, radimo, živimo zajedno s ljubavlju. Za bihorce rodna gruda je koju su parđedovi znojem i krvlju zalijevali tih čitavih godina i što su nam ostavili amanet, živote, zadatake i obveze. Kuda god da pođemo, da volimo svoju rodnu grudu i da na njoj njegujemo i dalje razvijamo baštinu, vjeru, kulturu i običaje, makar to ponekad bilo opasno i teško, prema svemu tome neka ovo bude prepoznatljivo i među drugima.

Tufo Muratović
Bihor bez „OPŠTINE PETNJICA“ je isto kao čovjek bez svog porijkla Opstin10
Na vrh Go down
http://bihor.forumbo.net
 
Bihor bez „OPŠTINE PETNJICA“ je isto kao čovjek bez svog porijkla
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
 :: Bihor u srcu-
Idi na: